Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre seramik, çimento, cam ve toprak ürünleri sektöründe geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ihracat şampiyonu Güral Porselen oldu Modern üretim teknikleri, kusursuz porselen anlayışıyla dünyada ve Türkiye’de önemli başarılara imza atan Güral Porselen, 2019 ve 2020 yıllarının ihracat şampiyonu olarak büyümesini sürdürüyor.
100 milyon parçaya kadar çıkabilen kapasitesiyle Orta Doğu ve Avrupa’da tek çatı altında üretim yapabilen tek firma olduklarına dikkat çeken Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral, “Pandemi sebebiyle tüm dünyada zor bir süreç yaşandı. Güral Porselen olarak bu dönemde çalışmalarımızı aralıksız sürdürerek büyümeye devam ettik. Güral Porselen olarak aynı anda hem sert porselen hem ışığı geçirgen krem renkli yüksek kaliteli ‘fine bone porselen’ hem de bone porselen üzerine dijital baskı tekniğiyle oluşturulan ‘digibone’ ürünlerini üretiyoruz. 2006 yılında kendi Ar-Ge’mizde oluşturduğumuz reçetelerle Türkiye’nin ilk ve tek finebone’u ürettik. Bizim dışımızda yapılan ürünlerin hiçbiri finebone olarak üretilmiyor. Bu bizim ürünlerimizin katma değerini artırıyor. Otel grubunda bizden başka bu kadar yüksek ürün grubu ve formu üreten firma yok. Üst üste iki yıldır sektörümüzde ihracat şampiyonu olmamızı, bu vizyoner çalışmalarımızın karşılığı olarak görüyoruz” diyor.
Hedef pazar, AB üyesi ülkeler ve Rusya
Güral Porselen olarak ihracat ağını ve miktarını her zaman bir adım öteye taşımanın en öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Harika Güral, şöyle devam ediyor: “Türkiye’nin porselen ve bone porselen olarak yurt dışına yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 36’sına imza atıyoruz. 2020 yılı toplam ihracatımız 24.899.104,50 dolar olarak gerçekleşti. Önümüzdeki yıllarda HORECA grubu ihracatının yanı sıra gelişen online pazarlar sayesinde ev grubu ihracatında üst sıralarda yer alacağız. Hedef pazar, AB üyesi ülkeler ve Rusya olacak.”
“İhracat rakamsal olarak artıyor fakat değeri düşüyor”
Güral Porselen olarak 60’tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Harika Güral, “Çimento, cam ve seramik sektörü kg başı ihracat değeri 2019 yılında 0,1 dolar iken şu an 0.9. Yani Türkiye’nin ihracatı rakamsal olarak artıyor fakat değeri düşüyor. Güral Porselen olarak bizim ihracat değerimiz 2 dolar civarında. Yani Güral Porselen’in katma değerli ihracatı sektörün çok üstünde” diyor.
“Anahtar teslim fabrika üretecek teknolojiye sahibiz!”
Harika Güral, Ar-Ge yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Firmaların üretimlerini durdurmadan artarak devam ettirebilmeleri; sürekli istihdamın sağlanabilmesi, ihracat kapasitesinin artırılması, üreticiye ve devlete kazanç sağlanabilmesi açısından Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Her sene sadece makinalarımıza yaklaşık 400 bin Euro ile 3 milyon Euro arasında yatırım yapıyoruz. Biz katma değerli ürün üretmeyi çok önemsiyoruz. Bunun için Türkiye’nin ilk devlet destekli Ar-Ge merkezini kurduk. Özel formlar için robotik çözümler geliştirerek hem kalitede hem de üretim kapasitesinde önemli artışlar kaydettik. Ar-Ge çalışmalarımız sayesinde şu an kendi makinalarımızı kendimiz üretecek duruma geldik. Güral olarak anahtar teslim fabrika üretecek teknolojiye sahibiz. Gücümüz, her şeyimizi kendimizin üretiyor olması.”
Kütahya’da kurulan 29 Ekim Güral Seramik Fabrikası’nı faaliyete geçireceklerini söyleyen Güral, “2022 yılının ilk çeyreğinde fabrikayı hizmete açmayı planlıyoruz. Bir ucundan diğer ucuna yaklaşık 3 km yol gidilecek fabrikamız 7 milyon metrekare kapasiteyle üretime başlayacak ve 11 milyon metrekare kapasiteye çıkacak. Hedefimiz, 35 milyon metrekare kapasiteye ulaşmak. Biz fabrikamıza 40 milyon Euro yatırım yaptık. Teknolojinin en üst seviyede olduğu fabrikamızda 300 kişiye istihdam sağlayacağız ve böylece Gürallar Grup olarak toplam istihdam ettiğimiz kişi sayısı 4 bin kişi olacak” diyor.