"Geleceğin fırını sürdürülebilirlik adına atılan doğru bir adım"

Geleceğin Fırını, yenilikçi ve düşük karbonlu teknolojilerin arzı için dünyanın en büyük finansman programlarından biri olan AB İnovasyon Fonu'nun ikinci aşamasına geçmek üzere 311 proje arasından seçildi.

AB İnovasyon Fonu, Avrupa'yı karbondan arındırarak pazara endüstriyel çözümler getirmeyi ve iklim açısından zararsız bir sürece geçişi desteklemeyi amaçlayan, yenilikçi düşük karbon teknolojilerinin ticari arzı için 2020-2030 yılları arasında 10 milyar Euro tutarında destek sağlayacak. Geleceğin Fırını projesi ise yenilikçi ve düşük karbonlu teknolojilerin arzı için dünyanın en büyük finansman programlarından biri olan AB İnovasyon Fonu'nun ikinci aşamasına geçmek üzere 311 proje arasından seçildi.

Karbon ayak izi azaltılacak

Geleceğin Fırını projesi, sektörün yenilenebilir elektriğe geçişini ve fırında CO2 emisyonlarının %60'a kadar düşürülmesini sağlayacak çığır açan bir teknoloji... Cam ambalaj üretiminde şu anda yaklaşık %80 oranında gaz ve %20 oranında elektrik birlikte kullanılıyor. Bu enerjiyi %20 gaz ve %80 yenilenebilir elektrik kullanımına sahip olacak şekilde tersine çevirerek, cam ambalajların karbon ayak izi önemli bir ölçüde azaltılması planlanıyor. 

“70 proje arasında yer almaktan gururluyuz”

FEVE başkanı Michel Giannuzzi yaptığı açıklamada “Avrupa Komisyonu tarafından iklim açısından zararsız bir döngüsel ekonomi sağlamak adına stratejik olarak değerlendirilen 70 proje arasında yer almaktan onur duyuyoruz. Uygulamanın ikinci turuna geçerek Geleceğin Fırınını mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Geleceğin Fırını, cam ambalajlar için sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan önemli bir adımdır. Bu proje ile müşterilerimizin önceliklerini göz önünde tutarak onlarla ilişkilerimizi güçlendireceğiz” diyor.

Karbonsuzlaştırma yolculuğunda bir kilometre taşı

GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret ise; ‘Gürok ailesi olarak cam üretiminde 25 yılı aşkın, GCA olarak ise cam sektöründe yaklaşık 10 yıllık deneyimimizle ürün ve hizmette en yüksek kaliteyi hedefleyerek ülke ekonomisine, cam ambalaj sektörüne ve iş ortaklarımıza değer katan adımlar atmaya devam ediyoruz. GCA’nında da üyesi olduğu; Avrupa Birliği Cam Ambalaj Üreticileri Derneği’nin (FEVE) öncülüğünde tasarlanan Geleceğin Fırını Projesi, cam ambalaj endüstrisinin karbonsuzlaştırma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bizler de bu projenin içinde yer aldığımız için ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attığımız için oldukça heyecanlıyız’ diye ekliyor.

19 cam üreticisi tarafından destekleniyor

Geleceğin Fırını Projesi, Avrupa'daki üretimin %90'ından fazlasını temsil eden 19 cam üreticisi tarafından teknik ve mali açıdan da destekleniyor. Sektör paydaşlarının her biri projeye ortak finansman sağlayacak ve bunun karşılığında ilgili know-how ve teknolojiye erişilebilecektir. Bu projede sektör olarak birlikte çalışmak, ileride teknolojinin halka arzı ve  ölçeklendirilmesi gibi birçok avantaja sahip olacak.

Projeye katılan şirketler; GCA, Allied Glass, Ardagh Group, BA Glass, Beatson Clarc, Gerresheimer Group, OI Europe, Pochet Group, Saverglass Group, SGD Pharma, Steklarna Hrastnik, Stölzle Glass Groupe, Verallia Group, Verescence, Vetreria Cooperativa, Vetreria Etrusca, Vetropack Group, Vidrala Group, Wiegand-Glashüttenwerke GmbH