Fevziye SALAŞ
Türkiye’de trendleri belirlemedeki öncü duruşu ile tanınan Frankie, Galataport’daki mekânında; şık bir restoran, hareketli ve bol sürprizli eğlence, geniş Boğaz manzarasına hâkim bir teras ve yazlık-kışlık olarak iki farklı katta iki farklı dekoru ile dört mevsime yayılan bütünsel bir deneyim sunuyor.
İki katlı yeni mekân, üst kattaki 250 kişilik yazlık terası, alt katta 30 kişi bar alanında olmak üzere 150 kişilik kapasitesi ile konuklarını ağırlamaya başladı.
Cesur, modern ve performatif
Galataport İstanbul’un en özel konumlarından birinde yer alan Frankie’nin tasarımı sıfırdan kurgulanmış. “Bu süreçte Frankie kimliğini korumak, onun ihtişamını, cazibesini ve eğlence anlayışını yeni tasarım diline taşıyabilmek bizim için çok önemliydi. Bu anlamda Frankie’de, cesur, modern ve performatif tasarımıyla konuklarımızı Frankie ile bağ kurmaya davet ediyoruz; şık ve çağdaş bir mekân sunuyoruz” diyen Frankie Marka Sahibi Kaya Demirer, mekânın mimari tasarımına ilişkin de “Mahmut Anlar ve ekibi Frankie’yi bar, masalar ve üst teras olarak üç temada planladı. Bizim de çok içimize sinen bu tasarımda konuklarımızı çarpıcı bir lobi ile karşılıyoruz. Frankie’nin kalbi olarak tanımladığımız bar alanı için ise eşsiz bir tasarım ortaya koyduk. Anlar ve ekibi, Frankie için içeceklerin hazırlandığı ama aynı zamanda akşam yemeği için de oturulabilecek ve DJ performanslarının gerçekleştiği dinamik bir bar alanı tasarladı. Siyah mermerden bar, mekânın enerjisi ve temposu yükseldikçe atmosfere uyum sağlıyor” detaylarını veriyor.
İddialı bir mutfak: MediterrAsian
Frankie’de Akdeniz ve Asya kültürlerini bir araya getiren MediterrAsian mutfağı, Frankie’ye özgü bir menü ile dikkat çekiyor. Frankie, ruhunu ve malzemelerini Akdeniz’den, pişirme tekniklerini ve baharatlarını Asya’dan alan MediterrAsian menü ile iddiasını ortaya koyuyor. Yenilikçi menüde yerel malzemeler ve Akdeniz’in özel ürünleri mevsiminde kullanılarak Asya teknikleriyle buluşturuluyor.
“Asya mutfağını gelenekselleşen şekilde sadece Çin ve Japon mutfağıyla sınırlamayan bir anlayışla, Hint, Thai, Vietnam, Kore mutfak kültürlerini Akdeniz’in ruhu ile harmanlıyoruz” diyen Demirer, bu yenilikçi perspektifin mimarlarının ise d.ream Marka Şefi Melih Demirel, Frankie Head Chef’i Aykut Doğanok ve yardımcıları olduğunu belirtiyor.
Eğlence mimarı Mehmet Koryürek
Frankie’yi özel kılan, Demirer’in de bahsettiği ve “mekânın kalbi” olarak nitelendirilen; buraya özgü tasarlanan bar alanı… Bu çok amaçlı deneysel barda konuklar yemek yiyor, içki servisi alıyor, sosyalleşiyor. Barın aynı zamanda DJ performans alanı da olduğunu belirten Demirer, “Böylelikle Frankie, eşsiz manzarasıyla günün yorgunluğunu üstünüzden atabileceğiniz bir mekândan dinamik bir parti alanına dönüşebiliyor. Frankie’nin teras katında da bu deneysel bar alanı daha açık tonlarda bir renk paleti ve malzeme seçimiyle, yaz hissi veren dokularla devam ediyor” diyor.
Frankie’nin müziği samimi ve tanıdık, bir o kadar da eğlenceli ve mekânın enerjisine uygun olarak saatlere göre değişiyor. Mekânın eğlence anlayışını, “Frankie’de, müzik direktörü Mehmet Koryürek (DJ Aksak) danışmanlığında yenilenen eğlence anlayışımızla da İstanbul’a yeni bir soluk getirmeyi amaçladık. Akşamüzeri başlayan müzik programı elektronik müzikle buluşan new jazz, nu soul ve Latin esintili ezgilerle barı canlandırırken yemek saatine geçerken tempo olarak biraz hızlanarak, sohbeti bölmeden devam ediyor. Geceye geçişle birlikte organik disko olarak tanımladığımız hareketli müzik ritmi, DJ ile birlikte sürpriz performans gösterileri, bilindikten uzak bir tarz ile fark yaratıyor” sözleri ile açıklayan Demirer, Frankie’nin bir restoranın ötesinde eğlence odağı olarak da gözde bir mekân olduğuna dikkat çekiyor.
Frankie-d.ream iş birliği devam edecek mi?
Frankie, İstanbul’un dünyaya açılan kadim limanından yeni bir yolculuğun ilk basamaklarını Galataport İstanbul’dan tırmanmaya başladı. Frankie-d.ream ortaklığında yeni projeler ya da yeni Frankie şubeleri olacak mı sorumuza da Demirer, “d.ream ile güçlerini birleştiren Frankie, yeni konseptiyle yurt dışına taşınma hedefiyle tasarlandı. Menüsü, müziği, dekorasyonu, her şeyi bu anlamda yeniden inşa edildi. Türkiye’de yarattığımız bu konsepti d.ream gurubunun güçlü kaslarıyla yurt dışına taşıma ekseninde çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde yanıt veriyor.
Akdeniz’in ruhu, Asya’nın tarzı…
2013 yılında Turizm İşletme bölümünden, sonrasında da Le Cordon Bleu mutfak diploması bölümünden üstün onur derecesi ile mezun olan Aykut Doğanok, profesyonel hayatına Nicole’de başladı. Buradaki yaklaşık 8 yıllık çalışma döneminde, 2 yıl sous chef, 3 yıl head chef olarak görev aldı.
Mutfak şefliği yaptığı dönemde Paris “La Liste” restoran derecelendirme rehberinde iki yıl üst üste Türkiye’nin en iyi restoranı olarak 90 üzeri puanla ödül alan Doğanok, 2021 yazında WE ARE ONA - Kaplankaya projesinin mutfak şefliğini üstlendi. Birçok Michelin Yıldızlı Avrupalı şefle operasyon yürüten Doğanok, geçtiğimiz yaz Susona LXR Hotel Bodrum’un içinde yer alan Malva Restaurant’da mutfak şefliği yaptı. Frankie projesinde de MediterrAsian konseptinin oluşumunu Melih Demirel ile birlikte yürütüyor.
Doğanok MediterrAsian mutfağı hakkında, “Akdeniz’in ruhu, Asya’nın tarzı; Akdeniz bölgesinin sezonunda seçilmiş en taze ürünlerinin Asya’nın gizemli baharatları ve sofistike pişirme teknikleri ile birleşiminden doğan davetkar lezzetler. İlhamını Asya’nın gastronomi kültüründen ve sokak lezzetlerinden alan, zengin baharatlarla harmanlanan yemekler, lezzetleri kadar sunumlarıyla da göz dolduruyor” diyor.
Frankie’nin menüsü hakkında, “Menümüzün başlıkları; Küçük ve Büyük paylaşımlık tabaklar olarak düzenlendi. Küçük paylaşımlıklar; “Çiğ”, “Salata”, “Fırın-Izgara”, “Pirinç-Makarna”, “Tempura” isimleri ile beş başlık altında toplanıyor. Büyük paylaşımlıklarda ise “Tavuk Izgara”, “Josper Dana T-Bone”, “Kuzu Kol Tandır”, “Mersin Karides Tempura” gibi ana yemekler yer alıyor.
“Sinarit Dilimler”, “Akya Tataki”, “Izgara Ahtapot”, “Antenli Mercan Crudo“, “Çeşme Orkinos Sırt”, “Porçini Mantarlı Spagetti”, “Mersin Karides Tempura”, “Balık Yakası”, “Mavi Yengeç Dolgulu Kabak Çiçeği” öne çıkan lezzetler arasında yer alıyor” şeklinde bilgi veren Doğanok, malzemeleri yerelden temin ettiklerini, “Malzemelerimizin büyük çoğunluğunu yerel, butik üreticilerden ve yaban toplayıcılardan temin ediyoruz. Yerel pazarlar ve organik üreticilerle yaptığımız iş birlikteliğiyle menümüzü oluşturuyoruz. Hemen hemen haftanın her günü farklı lokasyonlardan gelen taze ürünleri Akdeniz ve Asya teknikleriyle işleyerek misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz” cümleleri ile belirtiyor.