Baharın gelişini müjdeleyen bu nefis lezzetin tadını doya doya çıkarmak istiyorsanız elinizi çabuk tutun deriz. Zira kendisi yıl boyunca yalnızca kısa bir süre bizimle beraber olan, ardından bir sonraki yıla dek kendini özleten bir lezzet.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Kangar, kenger, sinar olarak da bilinen, karaciğer dostu olan enginar; kalpten kansere birçok hastalığa karşı korunmamızda destek sağlıyor. Ayrıca sağlıklı bir diyet dostu olarak karşımıza çıkıyor. Enginarın yapraklarını da tüketerek, içeriğindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Enginar, her ne kadar ilkbahar-yaz döneminin sebzesi olsa da uygun saklama koşulları ile sağlandığı takdirde ilk günkü tazelik ve lezzeti ile her mevsimde tüketilebilir. Ancak potasyum içeriği ve vücuttan su atıcı etkisi nedeniyle böbrek hastalığı olanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu, enginarın sağlığımıza faydalarını ve baharın bu sağlık deposu sebzesinden kışın da faydalanabilmek için saklama koşullarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Karaciğeri temizliyor
Antioksidan içeriği (sinarin ve silimarin) ve safra salgısına katkısı ile karaciğerin temizlenmesinde ve toksinlerden arınmasında etkilidir. Bu etkisi ile karaciğer yağlanması tedavisinde de önemli bir yere sahiptir.
İyi kolesterolü yükseltiyor
Yapılan bazı çalışmalar; enginarın iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluşumunu engellemeye fayda sağladığını gösteriyor.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Enginar; içeriğinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri barındırıyor. Zengin mineral ve vitaminleriyle bağışıklığı güçlendiriyor.
Kan basıncını dengeliyor
İçeriğindeki potasyum ve damar genişlemesini sağlayan enzimi aktive etme özelliği ile kan basıncını düşürmede ve dengelemede fayda sağlıyor.
Sindirimi düzenliyor
Diyet lifleri ve prebiyotik inülin açısından oldukça zengin bir besin olması nedeniyle bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, yararlı bakterilerin beslenmesini sağlayarak bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kansere karşı koruyor
Quercetin, silimarin, gallik asit gibi çok çeşitli antioksidanlar içeren enginar; bu özellikleri sayesinde düzenli tüketildiğinde vücudun kansere ve daha pek çok kronik hastalığa karşı korunmasına katkı sağlıyor.
Kilo vermeye yardımcı oluyor
100 gramının yaklaşık 50 kalori ve karbonhidrat içeriğinin de düşük olması nedeniyle kilo verme/koruma, sağlıklı beslenme sürecinde diyetlerin önemli bir parçasıdır.
Enginarı saklamak için altın öneriler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Enginarı her mevsim tüketmek istiyorsanız en uzun süre tutabileceğiniz yer buzluk/derin dondurucu olacaktır. Bunun için temizleyip ayıkladığınız enginarları öncelikle limonlu suda bekletmelisiniz ki kararmasın. Sonrasında kaynamış tuzlu suyun içerine 2 dakika kadar bir süre atın. 2 dakika sonunda çıkarıp buzun içerisine koyun, bu işlemler enginarın buzluktaki ömrünü uzatacaktır. Buzda en fazla 1 dakika duran enginarları kurulayıp hava almayacak poşet/kaplara yerleştirip buzluğa/derin dondurucuya yerleştirin.” diyor.
Enginar denilince ilk akla gelinen zeytinyağlı enginar tarifini vermeden geçmeyelim:
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler:
• 8 adet ayıklanmış enginar
• 2 adet taze sıkılmış limon suyu
• 2 adet orta boy havuç
• 2 adet küçük boy patates
• 1,5 su bardağı dondurulmuş bezelye
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 1/2 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
• 1/2 su bardağı su
• 6 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• 1 çay kaşığı tuz
Servisi için:
• 1/4 demet dereotu
İçinde zeytinyağı olan hiçbir tarif kötü değildir, olamaz. İçinde enginar olan hiçbir tarif kötü değildir, olamaz.
Nasıl Yapılır?
Enginarların kararmaması için taze sıkılmış limon suyu kattığınız suda bekletin. Küçük küpler halinde doğradığınız patates ve havuçları orta ateşte 5 dakika haşlayın. Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp dondurulmuş bezelyelerle karıştırın. Az önce haşladığınız sebzelerin suyunu süzerek bezelyeli karışıma katın. Enginarları suyun içinden alarak çukur kısımları üstte kalacak şekilde geniş tabanlı bir tencereye yerleştirin ve ortalarını bu karışımla doldurun. Bir kenarda taze sıkılmış portakal suyu, içme suyu ve bir adet limon suyunu; toz şeker, zeytinyağı ve tuz ekleyerek ayrı bir kapta karıştırın. Bu karışımı enginarların üzerinde gezdirin ve kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Enginarlar soğuduktan sonra servis tabağına alın ve dereotu da ekleyerek sunumunuzu tamamlayın.