Yüksek besin değeri, uzun raf ömrü, kolay taşınabilirlik ve ulaşılabilirlik özellikleriyle dondurulmuş ürünler, gıda krizine karşı potansiyel bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. E. Özgörkey Group ’un dondurulmuş gıda markası Feast, dondurulmuş gıdaların yaklaşan gıda krizine karşı önemini kamuoyu ile paylaştı.
Potansiyel bir çözüm sunuyor
Gıda krizi; son dönemlerde küresel ölçekte yaşanan iklim değişikliği, tarım alanlarının azalması, nüfusun hızlı artışı, kaynakların giderek azalması ve aşırı tüketim gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak öne çıkan ciddi bir sorundur. Sürdürülebilir tarım politikalarının yaygınlaşmaması durumunda yakın gelecekte şiddetini giderek artıracak olan gıda krizine karşı dondurulmuş gıdalar potansiyel bir çözüm sunuyor. Dondurulmuş gıdaların uzun raf ömrü, yüksek besin değeri, kolay taşınabilir ve erişilebilir olması bu noktada kritik önem taşıyor.
Tedarik ihtiyaçlarına zaman kazandıracak
Dondurulmuş gıdalara yönelik en büyük önyargılardan biri de besin değerlerinin dondurma işlemi sırasında düşmesi ve taze alternatiflerinden daha az besleyici olduğunun düşünülmesidir. Ancak IQF teknolojisi ile dondurulan gıdaların besin değeri korunmaktadır. Dondurulmuş gıdaların uzun süre besin değerini ve lezzetini koruması, gıda krizine bağlı olarak kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacak ülkelerin tedarik ihtiyaçlarının giderilmesi için de zaman kazandıracak.
Uzun raf ömrü ve düşük israf
Dondurulmuş ürünler, hem taze ürünlerden çok daha uzun bir raf ömrüne sahip olduğu için hem de kullanıma hazır (yıkanmış, ayıklanmış, doğranmış) olduğu için daha az israfa neden oluyor. Bu özellikleri sayesinde, dondurulmuş gıdaların gıda krizi üzerinde olumlu bir etkisinin olacağı öngörülüyor. İsrafın azalması, gıda tedarik zincirinin daha verimli çalışmasına olanak sağlayacak. Öte yandan dondurulmuş ürünler; kıt kaynakların efektif bir biçimde kullanılmasının önünü açacak.
Kolay erişilebilir olması avantaj yaratıyor
Tüketiciler dondurulmuş gıdalara dönem fark etmeksizin istedikleri her yerden rahatlıkla ulaşabiliyor. Dondurulmuş gıdaların bu özellikleri sayesinde, tüketiciler çeşitli meyve ve sebzeleri yıl boyunca tüketme imkânına sahip oluyor. Bu durum, gıda çeşitliliğini artırıyor ve gıda krizine çözüm sunuyor.
Çevresel etkiler
Gıda ürünlerinin çevresel etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Gıda israfının azalması ve daha düşük taşıma maliyetleri, üretimde karbon ayak izinin azalmasına zemin hazırlayacaktır. Aynı zamanda dondurulmuş ürünlerin kullanıma hazır bir şekilde yıkanmış, ayıklanmış ve doğranmış olması özellikle su tüketimi konusunda büyük tasarruf sağlamaktadır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim yöntemlerinin benimsenmesi ile birlikte dondurulmuş gıda ürünleri çevresel açıdan da olumlu sonuçlar doğuracaktır.