İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle Kilis Valiliği’nin “Hasadı Tadıyoruz ‘’ sloganı ile düzenlenen Kilis Zeytinyağı, 27 Aralık’ta Sura Hotel Galeyan Restaurant’ta gerçekleşti. Kilis Zeytinyağının tanıtıldığı, markalaşma stratejisinin aktarıldığı etkinliğe; Kilis Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Soytürk, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Kilis İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, Hızma Zeytinyağları Sahibi Mustafa Servet, Altun Huzme Sahibi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu ve Masmana Kurucusu Ali Hayta katıldı.
İstanbul gastronomi dünyasının profesyonelleri Kilis’te üretim yapan Kilizi, Masmana, Hızma ve Altun Huzme markalarının Kilis zeytinyağını deneyimleme şansı buldu. Şef ve Yazar Yunus Emre Akkor, “Kilis Mutfağına Övgü Menüsü”nde Bereketli Hilal’den çıkıp, sınırlarını aşan Kilis Zeytinyağı ile yöre mutfağına farklı bir dokunuş yaptı. Yunus Emre Akkor, Lebeniye Çorbası, Zahter, Altı Cacıklı Arap Köfte, Koruk Sulu Domates Salatası, Firik Cacığı, Zeytin Piyazı, Taze Kekikli Kilis Salçası, Kilis Zeytinyağlı Peynir Ezmesi, Zahterli Ekmek, Öcce, Zeytinyağlı Lahana Sarması, Semsek, Şeyh-ül Mahşi, Oruk, Teşrube, Cennet Çamuru ve Zeytinyağlı Kerebiç gibi “Kilis Mutfağı”ndan yemeklerle eşsiz bir lezzet sundu.
Recep Soytürk: “Kilis zeytinyağı elmas değerinde!”
Kilis Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Soytürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Zeytinyağı birliğimiz Türkiye çapında yapılan bir yarışmada Türkiye ikinciliğini kazandı. O zeytinyağını birliğimiz 20 liraya satıyordu, yarışmadan sonra 100 liraya satmaya başladı. Zeytinyağımız, bu süreçte dünyadan da 8 tane ödül aldı. Bu sene ise çok daha önemli bir aşamadayız. Zeytin hasadını öne çekerek ürün kalitesini ve verimini artırmayı hedefliyoruz. Kilis zeytinyağı elmas değerinde ve bu potansiyeli ortaya çıkaracak çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca üreticilerin daha önce iç piyasaya verdikleri Kilis Zeytinyağını şimdi farklı hedef pazarlara ihraç etmeye başladık.”
Burhan Akyılmaz'dan Kilis’e yatırım çağrısı
Şeflerin ve yatırımcıların Kilis’e yatırım yapması çağrısında bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, şehrin altıncı bölge teşviklerinden faydalandığını ve önemli bir potansiyel barındırdığına dikkat çekti. Akyılmaz, şöyle devam etti: “Ulusal ve uluslararası birçok yatırımcının Kilis’e geleceğine inanıyorum. Kilis hem Orta Doğu'nun hem Türkiye'nin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelecek. Şu anda devletimizin yaptığı önemli yatırımlar var. Bunlardan bir tanesi Amanos Tünelleri. Bu tüneller tamamlandığında Kilis, İskenderun limanına daha da yaklaşacak. O da yatırımcılarımıza çok önemli avantajlar sağlayacak."
Yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton
Tarih öncesi dönemlerden bu yana bolluk ve bereketle özdeşleşen zeytin, Akdeniz medeniyetlerinde kültürel bir kimlik; tarım ekonomisi ve ticaretinde önemli yer tutan ürünlerden biri oldu. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin yayınladığı “Dünya Zeytin Ansiklopedisi”ne göre binlerce yıl Akdeniz havzasına hayat veren zeytin yetiştiriciliği 6000 yıl önce Anadolu’da başlıyor. Bereketli Hilal’in kuzeybatı yakasındaki Kilis Oylum Höyük’te bulunan 4500 yıllık zeytin çekirdekleri de doğa ananın bize sunduğu bu kutsal hediyenin köklerini işaret ediyor.
Zeytinin anavatanı olan Doğu Akdeniz’de yer alan Kilis, toplam 266 bin dekarlık alanda zeytin üretimi yapıyor. Yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşen Kilis Yağlık Zeytini, ince kabuğu, baharatlı aroması, yüzde 40 gibi oldukça yüksek yağ oranı ve köklü tarihsel serüveninin büyüsüyle bugün Bereketli Hilal’den çıkıp dünya sınırlarını aştı. Ekonomik değeriyle ön plana çıkan ve sahip olduğu kendine has özellikleriyle coğrafi işaret tescili alan Kilis Zeytinyağı, Berlin Global Olive Oil Awards 2020 ile San Remo Masters of Olive Oil 2020 Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’ndan da altın madalyalarla döndü.