Türkiye’deki kaliteli zeytinyağı üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Çanakkale Geyikli bölgesine özgü Geyikli Zeytinyağı, geçtiğimiz günlerde resmi coğrafi işaret onayını aldı. 2019 yılı verilerine göre, Çanakkale’de toplam 307 bin 257 dekar zeytinlik bulunuyor ve bunun yüzde 30,33’ünü geyikli yöresi kaplıyor. Bu coğrafi bölgenin Akdeniz iklimiyle Karadeniz arasında bir geçiş iklimi özelliği göstermesi, yıl boyu değişik şiddetlerde ve yönlerde rüzgâr alması, açık denizden gelen yüksek oranda oksijen ve iyot içeren havanın etkisiyle yavaş ve geç olgunlaşan zeytinlerden elde edilmesi Geyikli Zeytinyağına coğrafi işaret veren ayırt edici özellikleri…
Geyikli Bölgesi’nin önde gelen zeytinyağı üreticilerinden Olivoyage Zeytinyağları markasının kurucusu Oya Zingal, bu coğrafi işaretin alınmasında önemli rol üstlenen isimlerden biri. MRESCO Türkiye Group CEO’su olarak catering, tarım, inşaat ve turizm alanında çalışmalarını sürdüren yapan Oya Zingal, bir yandan da Olivoyage markasıyla çocukluk hayali olan zeytinyağı üretimine başlıyor. Geyikli Zeytinyağını ve Olivoyage’ın hikayesini markanın kurucusu Oya Zingal’den dinledik.
Olivoyage’ın yolculuğu nasıl başladı? Biraz hikayesini detaylandırır mısınız?
Dedemin zeytin bahçelerinde büyüdüm ben. Doğal olarak daha çocukluk yıllarımda içime zeytin ve zeytinyağı tutkusu işlemişti. Olivoyage’ın ilk tohumlarını 2017’de Kuzey Ege’de, Geyikli bölgesinde attım. Bir zeytin yolculuğu anlamını taşıyan Olivoyage, uzun zamandır aklımda olan bir girişimdi. En kaliteli üretimi yapabilmek adına, Toskana’ya gittim ve zeytinyağıyla ilgili birçok eğitim aldım. İtalya’daki üretim tekniklerini inceledim. Sonrasında İtalyan tarzı üretimi kendi topraklarımda uygulamaya başladım. Toprağa ve zeytine saygıyla yaklaşım olmazsa olmazım. Olivoyage benim için bir işin çok çok ötesinde… Hem büyük bir heyecan hem de büyük bir aşk. Egeli ozanların “Seni bana hangi aşklar getirdi?” diye bir sözü var. Aslında bu söz Olivoyage’ı çok güzel anlatıyor.
Tarımda hangi teknolojileri veya yöntemleri kullanıyorsunuz? Üretim kapasiteniz ne kadar?
Zeytinliklerimiz Geyikli’de bulunuyor ve yıllık 20 ton zeytinyağı üretiyoruz. Elle hasat edilen zeytinler, İtalya'dan gelen son teknolojik makinelerle el değmeden organik üretime uygun olarak hazırlanıyor.
Zeytinyağınız sofralara gelinceye kadar nasıl bir süreçten geçiyor? Ürün özelliklerini detaylandırır mısınız? Ürünlerinizi özel kılan unsurlar neler?
Olivoyage olarak nicelikten ziyade niteliğe odaklandığımız için erken hasat ve soğuk sıkım yöntemlerini kullanıyoruz. Zeytinyağlarımız, lezzeti ve şifası en üst seviyedeyken doğallığı hiç bozulmadan şişeleniyor. Organik tarımın tüm gereklerini yerine getirdiğimizi tescilleyen Organik Tarım Müteşebbis Sertifikasına sahibiz. Üretimin her aşamasında bizzat başında bulunuyorum. Her ürünümüzü titizlikle ve sevgiyle üretiyor, ailenin yeni bebeği gibi büyütüyoruz. Tabii tüm bunlar ancak butik bir anlayış ve sınırlı üretimle mümkün.
Ürün gamınızda neler var ve hedef kitleniz nedir?
Ürün gamımızda bulunan zeytinyağları şöyle: Delice Natürel Sızma, Olivoyage İlk Hasat Filtresiz Premium, Organik İlk Hasat Filtresiz Natürel Sızma ve Organik Erken Hasat Filtresiz Natürel Sızma. Zeytinyağlarımızın yanı sıra Olivoyage Gourmet grubunda doğal sabun çeşitleri ve doğal fermantasyon içilebilir elma sirkesi var. Olivoyage Gourmet grubunu büyütmeyi hedefliyoruz. Bu grupta yakın zamanda şeker ilavesiz doğal reçellerimiz, marmelat, pekmez ve ezmelerimiz de olacak.
Üretimin ne kadarı, hangi ülkelere ihraç ediliyor?
Katar, Kuveyt ülkelerine ihraç ediyoruz. İhracatın toplam satışlarımız içindeki payı yüzde 15.
Tüketiciler size hangi kanallardan ulaşıyorlar?
Satışımızın çok büyük bir kısmını online kanallar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz dönemsel olarak Datça Murat Çiftliği ile Kanyon Avm’deki özel projelerde yer alıyor. Ayrıca, Burgaza’da Adalar Market’te, PeynirSepeti Gurme Evi’nde, Trendyol ve Hepsiburada gibi platformlarda satılıyor. Çok kısa bir süre sonra satış noktalarımız çoğalacak.
Gelecek plan ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Türkiye’yi dünyada temsil edecek bir zeytinyağı markası olma hedefindeyiz. Olivoyage’ın Geyikli’den başlayan hikayesini Anadolu’nun farklı bölgelerinin zeytinleriyle zenginleştirmek için hazırlanıyoruz. Yakın zamanda Anadolu topraklarının farklı zeytinlerinden özgün zeytinyağlarını ürün gamımıza ekleyeceğiz. Bu projenin Anadolu’nun belki de kıymeti yeterince bilinmeyen zeytinlerini ön plana çıkaracak olması beni ayrıca mutlu ediyor. İlk adımda Mardin Derik zeytinlerinden üreteceğimiz Olivoyage Mardin Derik’i ürün gamımıza ekleyeceğiz. Mardin Derik zeytini iklim özelliğinden dolayı oldukça lezzetli ve kıymetli bir ürün. Aynı anlayışla, Anadolu’nun farklı bölgelerinin zeytinleriyle hikayemizi zenginleştirmek istiyoruz. Zeytinyağı benim için işten öte bir aşk, bir tutku. Her yıl yeniden filizlenen zeytin ağacının dalları gibi daima umutla ve aşkla yolumuza devam ediyoruz.