“Çin’deki Türkler” programına konuk olan 9Th District kurucusu Malkoç Yıldan, çayın anavatanı Çin’de Türk çayı ve kahvesini tanıtıyor. Ülkedeki bazı organizasyonlarda Türk kahvesini tanıttıklarını hatırlatan Yıldan “Yeni tanıtım kampanyası hazırlıyoruz. Şartlar uygun olursa Şanghay’da kahve dükkanımızı da açıp tanıtımlarımızı hızlandıracağız” dedi.
Kerem Köfteoğlu’nun sunduğu “Çin’deki Türkler: Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz” programına katılan 9Th Discrict (9.kısım) kurucusu Malkoç Yıldan, Çin’deki fuar, festival gibi organizasyonlarda Türk kahvesi ikram edip tanıtım yaptıklarını söylüyor.
Türk kahvesi konusunda danışmanlık veriyorlar
Dokuz rakamının uğurlu olduğuna inandığını belirten Yıldan bu konuda şu bilgileri veriyor. “Hayatının her alanında 9 rakamı olumlu bir şekilde yer aldı. Bu yüzden Şanghay’da 2018’de kurduğum şirketin adını ’9th District’ olarak belirledim. SCA’nın (Specialty Coffe Association -Nitelikli Kahve Birliği), üyesiyiz. Profesyonel bakır ürünleri firması SOY Türkiye’nin Çin temsilcisiyiz. Söz konusu firmanın profesyonel mutfak ürünleri ile Türk kahvesi ekipmanlarını Çin’e getirip perakende ve toptan satıyoruz. Kahve ile ilgili tüm eğitimleri aldım, Dünya Cezve İbrik Yarışması’nın Türkiye ulusal finallerine de katıldım. Bu bilgi ve deneyimden hareketle restoran ve kafelere Türk kahvesi konusunda teknik desteğin yanı sıra danışmanlık hizmeti de veriyoruz.”
“Çin’de bölgesel tanıtım yapsınlar”
Şirketlere verdikleri danışmanlık hizmeti hakkında bilgi veren Yıldan bu konuda şunları söyledi: “9Th Discrict olarak danışmanlık hizmetlerimizi; stratejik satın alma, üretimi yapacak fabrikayı bulma, ürün, üretim kalite kontrolleri, satın alma, pazar araştırmaları şeklinde özetleyebilirim. Ayrıca Şanghay’da ofis açmak isteyenlere anahtar teslimi hizmet de veriyoruz.”
Ülkenin bütününde değil bölgesel pazarlama yapılmalı
Çin’in çok büyük olduğunu vurgulayan Yıldan, bu pazara girmek isteyen Türk girişimcilerine önerilerini ise şöyle sıraladı: “Pazarın bu özelliğini akıllarından çıkarmayıp, ürünlerini ülkenin bütününde değil, bölgesel olarak tanıtsınlar. Pazarı iyi araştırsınlar bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti alsınlar. Ellerindeki hangi ürünü, hangi bölgede ve nasıl pazarlayacaklarını da danışmanların yapacağı öneriler doğrultusunda yapsınlar. Belirlenecek bölge Çin pazarına giriş noktası olup, diğer bölgelere açılmanın kapıları açacaktır.”
Çinli tüketici çok akıllı
“Çin’in her bölgesi birbirinden sosyal ve kültürel açıdan farklı ve kendine özgü bir yapıya sahip” diyen Yıldan sözlerini şöyle noktalıyor: “Çinli tüketici çok akıllı ve birçok kaynağı rahatça araştırabiliyor. Önünde birçok seçenek var. Buna rağmen araştırma yapıp tüketicilerin beklentileri ve pazarın yapısını öğrenenler ürünlerini satmayı başarıyor. Şirket olarak, ürünle ilgili çift taraflı pazar araştırmaları, pazara giriş analizleri, satış ve dağıtım ağının oluşturulup geliştirilmesi konularında danışmanlık hizmeti vermeye hazırız. Öte yandan kurulacak olan Çin Türk Ticaret Odası’nın da Türk ürünü ve markalarını Çin pazarında güçlendirecek faaliyetlerde bulunacağına inanıyorum.”