BM uyardı: 4 ay içinde 23 bölgede şiddetli gıda yokluğu yaşanacak!

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan yeni rapora göre, önümüzdeki 4 aylık dönemde dünya genelinde 23 farklı noktada ciddi kıtlık yaşanacak. BM söz konusu bölgelerde şimdiden başlayarak Kasım ayına kadar sürecek ciddi gıda kıtlığı uyarısında bulundu. 

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan yeni rapora göre, önümüzdeki 4 aylık dönemde dünya genelinde 23 farklı noktada ciddi kıtlık yaşanacak.

Birleşmiş Milletler’in 2 alt kuruluşu, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı, geçtiğimiz hafta yayınladığı tavsiyede, söz konusu bölgelerde şimdiden başlayarak Kasım ayına kadar ciddi gıda kıtlığı yaşanabileceği, gıda desteği önlemlerinin önünde ciddi engeller bulunduğu uyarısında bulundu.

Dünya Gıda Programı Yetkili Müdürü David Beasley, “İnsani yardımlarla hayata kalabilen aileler, artık bir pamuk ipliğine bağlı. Onlara ulaşamıyoruz. Sözünü ettiğim iplik koptuğunda tam bir felaket yaşanacak” diye konuştu.

41 milyon insan aç kalabilir…

Küresel gıda güvencesizliği sorunu geçtiğimiz yıllarda belirgin şekilde arttı. Bu yılın başında yayınlanan bir başka Birleşmiş Milletler raporu, 2020 yılında 155 milyon insanın kriz düzeyinde gıda kıtlığı yaşadığını gösterdi. 2019 yılında bu sayı 20 milyondu. Yeni tahminde ise dünya genelinde 41 milyon insanın kıtlık veya kıtlık-benzeri koşullara maruz kalma riskinde olduğu ifade ediliyor. Tahminde 23 açlık noktası sıralanıyor. Etiyopya ve Madagaskar, alarm seviyesinin en yüksek olduğu yerler.

En büyük riski yaşayan çiftçiler

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “En büyük riski yaşayanlar çiftçiler. Bugüne dek yaygın kıtlığı önlemek amacıyla tarımı desteklemek, bağışçıların gözünden kaçan bir konu oldu. Tarıma bu destek verilmedikçe, insanı yardım ihtiyacının hızla artması kaçınılmaz” diye konuştu.

Kıtlık riski altında olan bölgeler nereler?

Etiyopya’daki durum, Tigray bölgesindeki silahlı çatışmalar nedeni yle kötü gitti.Madagaskar’da son 40 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor ve onbinlerce insanın kıtlık yaşama riski bulunuyor. Güney Sudan, Yemen ve Nijerya’da yüksek seviyede alarm verilen yerler arasında. Çatışmalar, can kayıpları ve mültecilik sorunları yaşayan Suriye halkı için de durum giderek zorlaşıyor

Suriye’de yüksek risk taşıyor…

Kıtlık riskinin yüksek olduğu diğer bölgeler şu şekilde: Suriye Arap Cumhuriyeti,Afganistan, Angola, Orta Afrika Cumhuriyeti, Orta Sahel, Çad, Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, El Salvador, Honduras, Guatemala, Haiti, Kenya, Lübnan, Mozambik, Myanmar, Sierra Leon Liberya, Somali,

Açlığın arkasındaki en büyük neden çatışma

Her bölgedeki gıda krizinin doğasının farklı olmasının yanında, Birleşmiş Milletler araştırmacılarına göre açlığın arkasındaki en büyük nedenler çatışma, ekonomik şoklar ve doğal felaket riskleri. Sorunların doğasının farklı olması nedeniyle, gıda güvencesi riskiyle karşı karşıya olan ülkeler, farklı gıda destek programları alıyor. Ancak BM, bu hayat kurtaran yardımların silahlı gruplar, kuşatmalar ve bürokratik engeller nedeniyle sık sık sekteye uğradığını söylüyor. (www.wfp.org/)