Dayanışmanın pek çok yöntemi var fakat en lezzetlilerinden bir tanesi Hayata Destek, Maksut Aşkar ve Mutfak Sanatları Akademisi iş birliğinde düzenlenen mutfak atölyelerinde yaşanıyor. Yerli ve bağımsız insani yardım derneği Hayata Destek, afetten etkilenenlerin acil ihtiyaçlarına erişebilmeleri için insani yardım çalışmalarına devam ederken depremden etkilenen bölgelerin kültür mirasının korunmasına da katkıda bulunuyor. Dernek, Türkiye’nin prestijli gastronomi okulu Mutfak Sanatları Akademisi’nin desteğiyle, Hataylı ve uluslararası ödüllü şef Maksut Aşkar’ın şefliğinde mutfak atölyeleri düzenlemeye başladı. İlki 6 Haziran’da yapılan etkinlikte, Hatay’ın geleneksel lezzetleri katılımcılarla birlikte pişirildi. Fellah köftesi, humus, tepsi kebabı ve künefeden oluşan ‘Dayanışma Menüsü’ Hatay mutfağını dayanışma sofrasına taşıdı. Tüm geliri, Hataylı esnaf, girişimci ve çiftçilere aktarılacak gecenin ev sahibi Hayata Destek Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emel Şensezgin Mergen, etkinliğin çok yönlü bir deneyim olarak tasarlandığını belirterek “Hatay sadece çok sevdiğimiz bir şehir değil, kültürel zenginliğiyle Türkiye’nin en nevi şahsına münhasır kentlerinden biri… Burayı yuva bellemiş sayısız etnik topluluğun uyumlu varlığı, kentin mutfağına da yansımış. Bu etkinlikte, sadece depremden etkilenenlerin ihtiyaçlarını sağlayabilmek üzere yaratıcı bir dayanışma yöntemi bulmuş değiliz; aynı zamanda kültürel çeşitliliği lezzetle birleştiren bir kentin geçmiş ve gelecek varlığını kutluyoruz… Bu etkinlikle bölgenin geçim kaynaklarına yeniden erişebilmesine ve iyileşebilmesine katkı sunmak için çalışıyoruz. Amacımız küçük ölçekli işletmelere, kooperatiflere ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere yeniden üretebilmeleri için destek olmak, geçim kaynaklarını korumalarına yardımcı olmak... Hatay’ın tarlalarındaki tarımsal ürünlerin, lezzetlerinin arkasındaki emeğin ve özellikle kadın emeğinin, yerel yemeklerinin biricikliğinin hep savunucusu ve destekçisi olacağız. Öğrenmek, tatmak ve destek olmak isteyen herkesi soframıza bekliyoruz. Depremin ilk günlerinden bu yana, ihtiyaç sahiplerinin gıdaya erişimleri için gece gündüz çalışan Mutfak Sanatları Akademisi’ne ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi.
6 Şubat depreminin ilk günlerinden itibaren bölgede henüz organize olma aşamasındaki mutfaklara destek amacıyla hem MSA mutfaklarında hem de birçok şefin mutfaklarında gece gündüz çalışarak üretim yapıldı. İstanbul’da yapılan yemekler ihtiyaç sahipleriyle buluştu. MSA, bu süreçte ilk günden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından gönüllü şefleri bölgedeki şeflerle buluşturmak, onların mutfak operasyonlarının devamlılığına katkı yapabilmek üzere destek oldu.
Önce ilk günlerin yangınını söndürmeye çalışmaya başlayan MSA, bölgeye verilen desteği sürdürülebilir kılmak için çalışmalarını çeşitlendirerek devam ettiriyor. İş ortaklarıyla birlikte, deprem bölgelerinden gelen ve profesyonel mutfak eğitimlerine MSA’da devam edebilecek şef adaylarına kapılarını açıyor, eğitimlerini destekliyor. Başta bölgedeki kadın girişimciler olmak üzere, yeme - içme eksenindeki iş gücünün ayakta kalması için çabalamaya devam ediyor. MSA, ilki 6 Haziran akşamı gerçekleşen mutfak atölyesiyle Hayata Destek Derneği ve Şef Maksut Aşkar’ın kooperatifleri desteklemesine katkıda bulundu. Uzun yıllardır MSA’nın en sevilen workshopları arasında yer alan “Anadolu’dan Hatay” workshop’ı Şef Maksut Aşkar’ın yorumuyla yeniden hayata geçirildi. 7 Temmuz’da MSA’da tekrarı gerçekleştirilecek tüm etkinliklerin ve MSA’nın App’i içinde yer alacak dijital eğitimlerin geliri, Hayata Destek aracılığıyla Hatay’ın küçük esnaf, çiftçi ve kadın girişimcilerine aktarılacak. Hayata geçen işbirliğiyle yemeğin birleştirici gücünün dayanışmayı büyütmesi hedefleniyor.
Çok sevilen ve ilgiyle karşılanan atölyenin ikincisi 7 Temmuz Cuma günü yapılacak. Depremlerle sarsılan Hatay'ın küçük esnafına, çiftçisine, kadın girişimcisine birlikte can suyu olmak amacıyla yapılacak atölyeye katılmak için MSA’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.