Akman Holding, Ersu markasıyla sebze suyu ihracatı yapıyor

Akman Holding, Anadolu topraklarında yetişen tüm meyve ve sebzeleri, yarım asırlık meyve suyu markası Ersu çatısı altında 50’den fazla ülkeye satıyor.

Üretiminin büyük kısmını ihraç eden Ersu Meyve Suları, Uzakdoğu ülkelerinin de gözdesi durumuna geldi. Türkiye’de yetişen tüm meyvelerin sularını dünyaya satan Ersu, sağlıklı gıda trendiyle beraber sebze sularıyla da Japonya, Tayland, Yeni Zelanda ve Avustralya’da adından söz ettiriyor. Ersu’nun 65 milyon Euro değerinde meyve suyu ihracat kapasitesi bulunuyor.

Bugüne kadar Avrupa, ABD ve Kanada başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına meyve suyu ihracatı yapan Akman Holding, yönünü Uzakdoğu’ya çevirdi. 

Uzun yıllar boyunca hem ihracatta hem de iç piyasada lider meyve suyu markası olarak konumladığı Ersu’yu dünyaya tanıtan Akman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman “Türkiye’de aile şirketi olarak hiç el değiştirmeden kalan ve bugünlere gelebilen Ersu Meyve Suları’nı 35 yıldır yurt dışına sattıklarını söyledi. 

Akman, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, ağırlıkla ABD ve Kanada’ya çalışıyoruz. Ancak gelen talep nedeniyle artık yüzümüzü Uzakdoğu ülkelerine de çevirdik. Üretimin büyük kısmını Kanada, Amerika, Almanya, İngiltere, Moldova, Fransa, Hollanda, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Yunanistan, Estonya, İsrail, Katar ve Çin’in da aralarında olduğu 50’den fazla ülkeye gerçekleştiriyoruz” dedi.

Gelen taleple birlikte harekete geçti

Ali Akman, Türkiye’de yetişen tüm meyveleri işleyebilen, meyve suyunu, meyve konsantresini, meyve püresini üretebilen ve ambalajlayan entegre toplam dört tesiste üretim yaptığını belirtti. Akman, Niğde ve Konya Ereğli’de Ersu Meyve Suları’nın, Afyon Derecine ve Antalya’daki tesislerde ise Golden Meyve Suları’nın üretildiğini ifade etti. Bu tesislerin toplam yıllık 65 milyon Euro değerinde meyve suyu ihracat kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Akman, son yıllarda özellikle Uzakdoğu ülkelerinden sebze suyu için yoğun talep aldıklarını söyledi. Bu talebe sessiz kalmadıklarını kaydeden Akman, birkaç tadım ürünü gönderdiklerini, ürünlerin çok beğenildiğini ardından da satışa başladıklarını ifade etti. 

Japonlar ‘siyah havuç’ diyor

Uzakdoğu ülkelerinin yeni sağlıklı gıda trendi doğrultusunda sebze suyuna yöneldiklerini anlatan Akman “Son 10 yıldır gelişen pazarlarımız arasına Japonya, Tayland, Yeni Zelanda ve Avustralya katıldı. Buralar sebze suyu ithalatında çok aktifler. Özellikle Japonya bizden siyah havuç konsantresi alıyor. Bu, Türkiye’de çok bilinen bir ürün olmasa da ülkemiz dünyada siyah havuç ihracatı yapılan sayılı ülkelerden biri. Biz de bu ürünü işleyerek ihraç ediyoruz” diye konuştu.

Meyve sebze suyunda yerli girdi kullanımının yüzde 80’lerde olduğunu belirten Ali Akman, Türkiye’nin topraklarının çok bereketli olduğunu ve bu alanda daha fazla büyümesi gerektiğinin altını çizdi. Daha fazla büyümek ve daha istihdam yaratabilme hedefiyle meyve suları fabrikalarının modernizasyonu sermaye arttırımına gittiklerini dile getiren Akman, 58 milyon TL’lik bir yatırımı hayata geçireceklerini ve bu sermayenin yeni yatırımlar için kullanılacağını ifade etti. Akman “SPK’ya yüzde 300 oranında sermaye artışı başvurusu yaptık. Uzun zamandır sonucu bekliyoruz. Artışın onaylanmasıyla birlikte yatırıma start vereceğiz. Böylece hem üretim hem de ihracat artacak. Ülkemize döviz kazandıracağız” dedi.